BENVINGUTS AL BLOC, ENTREU EN JOC !!!
" No us adreceu al seu cap, sinó al seu cor...
L´ esport té el poder de canviar el món.
Té el poder d´ inspirar i unir les persones
com poques coses més...
És més poderós que els governs per ensorrar
les barreres racials..."
NELSON MANDELA,
a El factor Humà de
John Carlin.
LES PERSONES FAN ESPORT, L´ ESPORT FA PERSONES...

"...Córrer, fins aleshores, se m´havia endut una part important del meu temps...vaig començar a escriure, més o menys regularment, a fer versos. Sentia com una necessitat
d´ expressar-me, de dir coses, que complementés l´ expressió constant del meu cos en córrer."

Fins fa poc, si algú em preguntava què volia dir per a mi una cursa, contestava de seguida clar i català : " ...repte, llibertat, ganes de volar...I vet aquí que ara escric sobre el córrer.

No fa gaire que intentava de sintetitzar i d´encabir en un petit poema tots els sentiments d´ un atleta en el darrer minut d´ una cursa. Atleta ? ... autodisciplina ?

Hi ha una cosa que l´ atleta ha d´ aprendre tot sol : prendre les seves pròpies decisions sobre la pista.

Elogi de la passió pura
Sebastià Serrano







diumenge, 14 de desembre del 2014

Aprendre a escoltar ...

                            Per a unes personetes molt especials
                             que m´ ensenyen cada dia...
Júlia Albà: “M’entenen millor els companys que molts professors”
La vilanovina Júlia Albà és una de les protagonistes del vídeo divulgatiu de La Marató de TV3, que tindrà lloc el 14 de desembre i que torna a estar dedicada a les malalties del cor. Fa un any i mig que a aquesta jove de 13 anys li van diagnosticar  una miocardiopatia hipertòfica. És el mateix problema de salut que té el seu pare, que duu un desfibrilador al cor. Júlia Albà també és dislèxica. Una dificultat més per al seu dia a dia. En parlem amb ella; en companyia del seu pare, Joan Albà; i la seva mare, Mireia Coll.
–Com has viscut aquestes últimes setmanes?
–Júlia Albà: Bé. L’endemà de sortir al Telenotícies em sentia molt observada, però ara ja m’hi he acostumat.
–Et comprèn millor la gent del teu entorn?
–Júlia: Abans anava a l’Escola Pia i vaig canviar-me a l’Institut Baix a Mar. El primer any va ser molt difícil, perquè els professors no m’entenien. Sóc dislèxica i m’han de fer exàmens adaptats, però això no sempre ha estat així.
–Joan Albà: La miocardiopatia i la dislèxia són contraproduents tant pels símptomes com pels medicaments. La dislèxia implica dificultat en la lectura i comprensió, nervis… Quan es posa nerviosa, els nervis es posen al punt més feble; el cor. Sense adonar-se’n, somatizava tots els problemes.
–Júlia: No sóc de les que els entra una cosa per una orella i els surt per l’altra…
–Què has hagut de canviar de la teva vida des que et van diagnosticar el problema?
–Júlia: D’entrada ho vaig passar molt malament, perquè no sabia com afrontar-ho. No em coneixia prou. L’estiu de l’any passat no vaig fer res, però m’he hagut d’anar adaptant. Aquest any ja he anat de colònies, organitzades per l’associació de cardiologia. He conegut més persones amb problemes de cor. I m’entenien. Vam fer equinoteràpia… Després també vaig descobrir la vela. Ho he pogut fer, amb un horari més reduït, evitant les activitats que implicaven el treball de càrdio. És qüestió d’anar-se coneixent a una mateixa.
–Mireia: Elles mateixes (la Júlia i la seva germana) ho han vist des de petites, el que implica. El seu pare només les va poder tenir en braços quan eren nadons…
–Júlia: M’agrada molt el ball. Abans feia 6 o 7 hores d’entrenament el dissabtes. Ara ho ha substituït pel casal de Sant Joan. També faig balls populars a la cercavila de Sant Antoni. El primer any era bastonera, però ara ho he canviat pel ball de gitanes, que no és tan exigent. M’ho vaig passar bé sense forçar, descansant i bevent sempre que ho necessitava.
–Ha costat que els companys de classe entenguessin què et passa?  
–Júlia. El primer dia de classe de l’any passat, quan fèiem les presentacions, jo vaig dir als companys de classe que sóc dislèxica. No puc llegir en veu alta i també tinc dificultats per escriure. També els vaig dir que tenia una malaltia del cor i que l’educació física l’he de fer més tranquil·la que els altres. Els companys m’han entès millor que els professors. Als professors els costa molt entendre’m i, a més, com que és una pública i hi ha molts professors eventuals, massa sovint t’han de començar a conèixer des de zero. També he tingut bones experiències. Per exemple, la professora d’anglès m’ha entès molt. I prova del desconeixement que hi ha és que, tot i la seva bona predisposició, em va preguntar si necessitava unes còpies amb la lletra més gran. Si la dislèxia fos això, aniria amb una lupa i llestos (riu).

(L’entrevista complerta a l’edició en paper del DIARI DE VILANOVA del 7 de novembre)